Friday, August 5, 2011

! اعتیاد به فیس بوک

« سینتیا » دختری دوازده ساله دارد . یک روز دختر او  برای انجام تکالیف مدرسه از « سینتیا » تقاضای کمک کرد ولی کمک به فرزند برای این مادر امکان نداشت زیرا سخت مشغول « فیس بوک » بود . دختر به اتاق خود رفت و ایمیلی برای مادرش فرستاد و از او کمک خواست ولی « سینتیا » آن را ندید زیرا بازهم سخت مشغول « فیس بوک » بود.
« سینتیا » می گوید : من به فیس بوک معتادم . در آن غرق می شوم . این موضوع مایه سرافکندگی من است.
وی تقریبا" بیست ساعت در هفته را در این سایت اجتماعی می گذراند و چهل ساعت در هفته هم کار می کند. قبلا" چند بار سعی کرده که استفاده از فیس بوک را کم کند ولی موفق نشده است.
دکتر« پایل » ، روانشناس خانواده ،  می گوید تعداد افرادی مانند « سینتیا » رو به افزایش است . این افراد در واقع دچار نوعی اختلال در روابط اجتماعی خود شده اند. استفاده از فیس بوک تبدیل به نوعی « وسواس » شده که فرد را از دنیای واقعی ( که ممکن است ناخوشایند باشد ) جدا می کند و به دنیای زیبای مجازی می برد ، جایی که او دنیایی غیرواقعی برای خود ساخته است. دنیایی که ازسختی ،  بی پولی ، بدهی ، جروبحث با دیگران ،  ونگ ونگ بچه ... خبری نیست. درواقع فرد با غرق کردن خود در فیس بوک ، مانند کبک سر خود را زیر برف کرده و از دنیای کاذبی که برای خود می سازد لذت می برد ، دنیایی که در واقعیت دستیابی به آن برایش ممکن نیست. علاوه بر این با این کار مدتی هم از فکرکردن به مشکلات لاینحل زندگی یا وظایف دشواری که بعهده دارد  فارغ می شود.
مشکل از خود فیس بوک نیست زیرا بسیاری از کاربران به شکلی صحیح از این شبکه اجتماعی استفاده می کنند .
« سینتیا » می گوید : من صبح بعد از بیدارشدن ، اول فیس بوک را چک می کنم و موقع برگشتن به خانه و همچنین قبل از خواب دوباره آن را چک می کنم. یک روز یکی از دوستان زمان کودکستان خود را در فیس بوک پیدا کردم . او برایم تعریف کرد که چقدر در آن زمان به من علاقه داشته و از اینکه در کلاس اول از من جدا شده چقدر ناراحت بوده است . وقتی که فهمیدم تا این حد برای او باارزش و مهم بوده ام بسیار خوشحال و هیجان زده شدم .
دکتر « لیپاری » ، یکی از روانپزشکان بالینی دانشگاه کالیفرنیا می گوید : مشکل اینجاست که این دنیا واقعی نیست. فیس بوک دنیایی زیبا ، شاد ، جالب ، و خیال انگیز است . افراد اغلب ،  شیرینی های زندگی خویش را در آن مطرح می کنند و این انسان های شیرین و دوست داشتنی می خواهند که با شما دوست باشند . خیلی وسوسه انگیز است .
« سینتیا » می گوید همه این مسائل را می داند و ازاینکه این همه وقت خود را صرف فیس بوک می کند و درنتیجه از بسیاری از امور مهم زندگی خود بازمانده ، بسیار ناراحت است. وی بسیاری از دوستان  صمیمی و ارزشمند خود در دنیای واقعی را از دست داده .   او می گوید که راجع به ترک ناگهانی این عادت هم فکرکرده ولی برایش بسیار ناگوار بوده است .
ثابت شده که فیس بوک علی رغم ایجاد ارتباط بین فرد و دوستان متعدد ، احساس تنهایی را افزایش می دهد ! فرد به جای ارتباط واقعی و رو در رو با دوستان خود ، وقت خویش را با فیس بوک می گذراند و در واقع کمیت دوستان را فدای کیفیت آنان می کند. از فیس بوک بعنوان جایگزینی برای دوستان واقعی خود استفاده نکنید بلکه آن را بعنوان ابزاری جهت تحکیم دوستی های قبلی خود به کار گیرید.
دکتر « لیپاری » می گوید چند علامت برای اعتیاد به فیس بوک مطرح است :
1 -  از دست دادن ساعات خواب بخاطر فیس بوک !
 اگر شما از وقت خوابتان می زنید و  شب ها تا دیروقت پای فیس بوک می نشینید و فردا خسته و خواب آلوده هستید ، ممکن است فیس بوک برایتان به یک وسواس تبدیل شده باشد. در حالت طبیعی نباید بخاطر فیس بوک از خودتان و زندگی تان غافل شوید.
2 -  گذراندن بیش از یک ساعت در روز پای فیس بوک !
 تعیین اینکه زمان طبیعی استفاده از شبکه های اجتماعی چقدر است کار آسانی نیست. دکتر « لیپاری » می گوید : من نمی توانم تصور کنم که کسی بیش از یک ساعت در روز به فیس بوک نیاز داشته باشد .
3 -  حساس شدن نسبت به عشق های گذشته !
 ارتباط دوباره با دوستان قدیمی یکی از بزرگترین جاذبه های فیس بوک است و اصولا" دوستی با دوست پسر یا دوست دختر سابق در فیس بوک غلط نیست ولی این امر، به گفته دکتر « پایل » ، ممکن است به راحتی از کنترل خارج شود.  او می گوید : یکی از مراجعین من در فیس بوک با دوست پسر سابق خود برخورد کرد. آنها ساعت ها به درددل کردن با یکدیگر در فیس بوک مشغول شدند . او حرفهایی در باره نارضایتی از زندگی زناشویی خود برای دوست پسرسابقش زد . یکی از اقوام این نوشته ها را دید و موضوع را به والدین دختر اطلاع داد . والدین با شوهر او تماس گرفتند و الان آنها در شرف طلاقند.
4 – غفلت از کار بخاطر فیس بوک !
اگر به قصد اینکه به سراغ فیس بوک بروید سعی می کنید کار خود را زودتر تمام کنید احتمالا" مشکل دارید.
5 -  نگرانی و هراس از اینکه روزی نتوانید از فیس بوک استفاده کنید !
دکتر « پایل » می گوید اگر یک روز بدون فیس بوک گذراندید و این امر باعث استرس برای شما بود ، بهتر است به فکر دریافت کمک باشید.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
به نقل از سی ان ان با تصرف و تلخیص .

No comments:

Post a Comment